Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania

Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania – sprawy organizacyjne:

1. Czy jest możliwy odbiór osobisty towaru i zapłata za niego przy odbiorze?

• Odbiór osobisty jest oczywiście możliwy. Trzeba jednak wcześniej zamówić towar i uzgodnić z magazynem spedycyjnym termin jego odbioru. Ponieważ meble naszego dostawcy cieszą się dużym popytem, więc bywa, że produkcja nie zdąży na czas odnowić zapasu i wtedy trzeba kilka a czasem nawet (choć rzadko) kilkanaście dni zaczekać na wykonanie złożonego zamówienia. Zamówienie na towar do odbioru osobistego można wysłać pocztą elektroniczną bezpośrednio na nasz adres: kontakt@fundacjapomaga.pl . Przyjmujemy również telefoniczne zamówienia pod numerem 500-247-265.
  • Zapłaty za pobierany towar można dokonać w kasie biura magazynu lub na rachunek bankowy Dobroczynnej Fundacji „Dobra Nowina”, 05-820 Piastów, ul. Ogińskiego 16/15, nr: 04 1060 0076 0000 3200 0132 8951.
    2. Gdzie można osobiście odebrać zamówiony towar?

• Logistykę naszego sklepu obsługuje firma AKORD sj. Firma ta znajduje się w Koprkach, ul. Jaśminowa 19, 05-850 Ożarów Mazowiecki. Łatwo do nich trafić, gdyż magazyn znajduje się dokładnie naprzeciw wiaty końcowego przystanku autobusu warszawskiej linii 713.
  • Telefon do biura spółki AKORD sj ma nr. 22 721-05-99. Oczywiście biuro FUNDACJI jest zawsze do usług i można to załatwić za naszym pośrednictwem – tel. 500-247-265 lub przez telefony Fundacji podane w informacji na witrynie ALLEGRO.
    3. Czy sprzedawca wystawia dowód dokonanego zakupu?

• Każdy zakup jest ewidencjonowany w kasie fiskalnej i dokumentowany paragonem.
  • Kupujący może zamiast paragonu żądać wystawienia faktury zwykłej lub faktury VAT.
    4. Kiedy i w jakich godzinach pracuje magazyn?

• Magazyn jest czynny codziennie w dni robocze w godzinach od 9:00 do godz. 16:00 a ponadto w soboty od godz. 10:00 do godz. 14:00 – jeśli są awizowane odbiory.
    5. Czy sprzedawca udziela gwarancji na sprzedawane towary?

• Sprzedawca udziela Kupującemu gwarancji, że zakupiony u niego mebel będzie bezawaryjnie funkcjonował co najmniej dwa lata, pod warunkiem eksploatowania go w wilgotności i temperaturze właściwej dla pomieszczeń mieszkalnych i nie składania na nim obciążeń większych niż 20 kg na jego powierzchni oraz 5 kg w jednej szufladzie.
  • Wiadomo jednak, że meble od 20 lat wprowadzone do obrotu przez naszego dostawcę, znajdują się w doskonałej kondycji technicznej i będą zapewne służyły jeszcze następnym pokoleniom.
    6. Jak długo się czeka na zamówiony towar?

• Typowy czas oczekiwania na dostawę zmówionego towaru wynosi 24 godziny. Bardzo rzadko, ale bywa jednak, że w okresie wzmożonego popytu, zapas towaru na magazynie zostanie wyczerpany. Odnowienie tego zapasu trwa zwykle od 2 do 7 dni roboczych i wtedy czas dostawy o taki właśnie okres się wydłuża. Dlatego Sprzedający rezerwuje sobie na wszelki wypadek siedmiodniowy okres dostawy zamówionych przedmiotów.
  • Powyższe nie dotyczy sytuacji awaryjnych i wyłączeń energii elektrycznej. W takim przypadku, klienci oczekujący na dostawę są powiadamiani w trybie indywidualnym o wydłużonym okresie oczekiwania.
    7. Czy można zwrócić zakupiony towar?

• Zgodnie z ustawą o prawach konsumenta, Kupujący może zwrócić zakupiony towar w terminie 14 dni od momentu dokonania zakupu. Musi to jednak dokonać na własny koszt. Bieg terminu zaczyna się od momentu dostarczenia mu zamówionego towaru.
  • Za zwrócony towar przysługuje mu pełny zwrot poniesionych kosztów zakupu z wyjątkiem kosztu odesłania towaru. Jednak Sprzedawca może odliczyć od zwracanej sumy wartość elementów, które wskutek próby niezgodnego z instrukcją zmontowania mebla, utraciły swoją przydatność handlową.
  • Jednak ustawa ta definiuje wyjątki, których nie obejmuje ten przywilej zwrotu dostarczonego towaru. Szczegóły w przedmiotowej ustawie (z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta)
    8. Czy zdarzają się pomyłki przy pakowaniu zamówionego towaru i co czynić, jeśli zabraknie w przesyłce jakiegoś elementu lub akcesoria?

• Takie zdarzenia mają miejsce we wszystkich sklepach internetowych. My też nie jesteśmy od nich wolni. Według naszych obliczeń, zdarzenia takie mają u nas miejsce 1 na 3206 wysyłanych paczek. Nadzór służby kontroli jakości nie zawsze jest w stanie wychwycić zaistniałe błędy, choć jego działanie jest ciągle doskonalone. Jeśli coś takiego zaistnieje, prosimy o zaznaczenie na instrukcji montażowej brakującego elementu, wyskanowania lub sfotografowania wspomnianej instrukcji wraz z tym zaznaczeniem i przesłania nam tego materiału do nas drogą e-mailową. Brakujący element doślemy w ciągu 48 godzin.
    9. Jak postępować, gdy okaże się, że paczka z przesyłką jest uszkodzona?

• Takie zdarzenia również bardzo rzadko występują. Aby maksymalnie skrócić czas dostawy przesyłanego towaru, szczególnie gdy uszkodzenie jest niewielkie, prosimy przyjąć od kuriera dostawioną paczkę, wykonać zdjęcia elementów, które uległy uszkodzeniu i tak jak w przypadku opisanym punkcie nr. 8, zaznaczyć je na instrukcji montażowej i pocztą elektroniczną przesłać informację o całym zdarzeniu do nas. Tryb realizacji reklamacji identyczny jak w p-cie nr. 8 niniejszej informacji.
  • Ewentualne roszczenia do Dostawcy z tytułu zaistniałego zdarzenia, Sprzedawca będzie załatwiał we własnym zakresie, nie angażując do tego postępowania Klienta.